Search for content, post, videos

“De dood is onvermijdelijk” – Column

Ze was nog maar 21 jaar oud toen ze overleed. Ik heb het over de Amerikaanse Claire Wineland. Een powervrouw die ondanks haar ziekte volop genoot van het leven. Ze werd geboren met cystic fibrosis, een taaislijmziekte. Ondanks alles is Claire altijd positief gebleven. Vanaf het begin werd duidelijk dat haar levensverwachting niet hoog zou zijn. Ze heeft gevochten tot het bittere eind en is daarom een grote inspiratiebron voor mij en vele anderen. Uiteindelijk stierf Claire op 2 september 2018.

“Het voelt als een routine”

Cystic fibrosis is een ernstige ongeneselijke ziekte. Bij deze ziekte ontstaan er ophopingen van slijm in de longen. Het was voor Claire daarom lastig om goed te ademen. Ze droeg daarom bijna altijd een zuurstoftank met haar mee en had slangetjes in haar neus om dit toe te dienen. Op haar dertiende raakte ze in een diepe coma. Doktoren hadden niet verwacht dat ze dit zou overleven, maar ze hadden ongelijk. Na iets meer dan twee weken ontwaakte Claire uit haar coma. Daarnaast heeft Claire veel operaties moeten doorstaan. “Het voelt als een routine” laat ze haar volgers weten in een video. Afgelopen jaar heeft ze een dubbele longtransplantatie gehad omdat haar oude longen teveel waren aangetast. In één van haar laatste video’s zei ze: “Ik heb de beslissing genomen dat ik een longtransplantatie wil. Dit doe ik niet om gezonder te worden, maar omdat ik daarna iets kan geven wat de wereld nodig heeft. Het helpen van mensen bijvoorbeeld.” Het feit dat ze deze keuze niet voor haarzelf maakt, maar voor anderen, zegt voor mij al genoeg over hoe ze is. Het maakte Claire niet uit of ze ziek zou blijven of niet; ze had een doel voor ogen om anderen te helpen.

“Ik ben aan het doodgaan. Sneller dan wie dan ook.”

Claire bekeek alles vanuit een ander perspectief dan de meeste mensen. Ik kom zelden mensen tegen die net zo positief en gepassioneerd zijn. Als ik in de situatie van Claire zou zitten, zou ik lang niet zo positief kunnen blijven. Op YouTube deelt ze haar verhaal en ervaringen met de buitenwereld. Zo heeft ze video’s gemaakt over haar levensverwachting, het ziekenhuis, nieuwe longen en hoe het voelt om dood te gaan. Ze was erg open over alles wat ze meemaakte. Claire heeft meerdere keren mogen spreken op een TEDx podium. Hier vertelde ze hoe ze in het leven stond terwijl ze wist dat ze langzaam aan het sterven was. Met haar YouTube video’s en TEDx talks heeft ze mij laten zien hoe kwetsbaar het leven kan zijn. “Ik ben aan het doodgaan. Sneller dan wie dan ook.”

Claire Wineland is één van mijn grootste inspiraties. Ik kwam nog niet zo lang geleden over haar te weten via een voorgestelde YouTube video. “What it feels like to die” was de eerste video die ik van haar zag. Ze begon de video wat lacherig om het luchtig te houden voor de kijkers. Maar later in de video vertelde ze wat ze door moest maken. Het raakte me, om iemand zo ziek te zien. Sindsdien ben ik me meer gaan verdiepen in haar leven en zag dat haar gezondheid steeds meer achteruit ging. Ik schrok toen ik las dat ze overleden was vlak na haar longtransplantatie. Dit is nog maar een maand geleden. Het was haar zo gegund dat ze langer zou leven. Ik heb veel van haar kunnen leren en ben hier dankbaar voor.

“De dood is onvermijdelijk, maar een leven leiden waar we trots op kunnen zijn, is iets waar we wél controle over hebben.” aldus Claire. Ze was zo goed voor de wereld en alles om haar heen. Het voelt oneerlijk dat Claire op zo’n jonge leeftijd kwam te overlijden. De wereld had nog zo veel van haar moeten horen. Ik hoop dat ze door haar TEDx talks en YouTube video’s mensen blijft inspireren en dat haar woorden zullen doorleven op het internet.

 

Door Myrthe Heijink

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Feedback