Search for content, post, videos

Een sprong in het diepe

Toen ik hoorde dat ik stage mocht gaan lopen was mijn grote droom om dit bij BNNVARA te doen. Ik kijk persoonlijk niet veel tv, maar als ik dit doe dan is het altijd de publieke omroep. Het leek mij fantastisch om deel uit te mogen maken van BNNVARA. Ik wilde dan ook graag leren hoe je televisie maakt.

Ik gooide mezelf gelijk in het diepe en heb mezelf prima naar binnen gepraat. Ik had namelijk nog nooit televisie gemaakt maar ze hadden vertrouwen in mijn praatjes. Ook moest ik mijn eerste paar weken zorgen voor het ochtendnieuws. Ik had geen journalistieke opleiding gedaan en was zelf ook niet erg bezig met het nieuws. Hier ben ik dan ook goed op mijn bek gegaan. Ik kon niet goed filteren en wist niet precies wat ze van mij verwachtte. Ik wist niet meer dan drie nieuwssites te vinden. Hier ben ik toen op gewezen en dat was wel even schrikken. De eindredacteur kwam voor mijn gevoel fel en hard uit de bocht. Maar al snel wende die sfeer en wist ik dat het helemaal niets persoonlijks was. Dit was mijn eerste leermoment.

Teamspirit

Ik ben heel trots dat ik zo lekker mee ging in het team. Ik was creatiever dan ik ooit had gedacht en verzon leuke en gekke dingen. Ik merk nu dat ik onwijs gegroeid ben in het bekijken van dingen vanuit andere perspectieven. Ik heb ook geleerd dat ideeën die in eerste instantie heel leuk lijken, in de uitvoering verschrikkelijk stom kunnen zijn.

Tijdens mijn stage had ik veel werkzaamheden. Er was geen limiet op wat ik mocht doen en als ik iets wilde leren was daar altijd tijd en ruimte voor. Ik deed redactioneel werk als draaiboeken maken en contacten leggen, ik schreef nieuws en bedacht inhoud voor het programma. Ik mocht ook technische dingen doen. Zo zorgde ik tijdens de liveshow dat er bumpers en muziek ‘in gestart’ werden.

Bij BNNVARA heb ik geleerd dat je zonder hard werken en een goede instelling de boel maar beter kan verlaten. Alles moet en zal af voordat je naar huis kan. Zonder die mentaliteit loop alles in de soep. De sfeer op een redactie is ook heel belangrijk. Dit leerde ik toen het bij ons even mis ging. De twee redacteuren lagen niet op een lijn en dat was te merken. Dit ging ten koste van de kwaliteit en de gezelligheid. We hebben het hier in vergaderingen veel over gehad. Samenwerken ging toen weer makkelijker, maar vrienden werden ze zeker niet.

Vallen en opstaan

Op de redactie was het heel normaal om elkaar feedback te geven. Ik kreeg af en toe feedback op nieuwsberichten die ik schreef. Soms waren ze te grof, soms te saai. Dit was dan iets om aan te passen. Vaak kreeg ik positieve feedback op interviews, challenges en vaste rubrieken. Het kwam wel eens voor dat de presentator of presentatrice het oneens was, dan paste wij het aan.

Nu kan het natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn zijn. Het hebben van een kleine redactie zorgde af en toe voor flinke irritaties. Ze zit immers elke dag op elkaars lip. Gelukkig kwam dit bijna nooit voor, maar dat was wel een minpuntje.

Verder heb ik hele positieve ervaringen bij BNNVARA gehad. Buiten het keiharde werken waren er donderdags ook altijd leuke borrels waarna we uitgingen. Zo krijg je een hele vriendschappelijke band met je collega’s. Ik zal voor altijd een voorliefde hebben voor dit bedrijf, dat ik alleen maar meer geworden. Grotendeel van mijn collega’s waren super gezellig en inspirerend. Ik vind het geweldig dat ik mijn creatieve kanten kon ontwikkelen en uitvoeren. Dat ik alles altijd mocht proberen heeft voor veel leermomenten gezorgd.

Terugkoppeling