Search for content, post, videos

Maak kennis met; Marieke van der Poort

wel één van de nieuwste docenten op onze school! De kersverse Marieke werkt hier sinds augustus als grafisch- en fotografiedocent. Wij gingen met haar in gesprek over haar bevindingen als nieuwe fotografie/grafisch docent èn over met wie zij wel eens een beschuitje zou willen eten…

Marieke’s eerste liefde was fotografie

Nadat Marieke was afgestudeerd aan de kunstacademie kwam ze er achter dat ze het moeilijk vond om zelfstandig rond te komen. “Ik merkte dat na de studie het best lastig was om je staande te houden als ZZP’er. Daarom had ik besloten om daarna een lerarenopleiding te doen. Daar ben ik een jaar geleden afgestudeerd.” Hierna werkte Marieke voor een korte periode bij een middelbare school in Brabant, maar niet voor lang. “Kort daarna kreeg ik een telefoontje van het ROC, met de vraag of ik toch liever hier zou willen komen werken, uiteindelijk heb ik daarvoor gekozen, omdat ik hier ook o.a. fotografie kan geven. Fotografie was eigenlijk mijn eerste liefde in de kunst.”

“Mevrouw van der Poort, wilt u even komen?”

“Ik moest wennen dat studenten mij aanspraken bij mijn voornaam. Hiervoor gaf ik les op een hele schoolse school, waarbij ik altijd werd aangesproken als mevrouw van der Poort.’’ Nu heeft Marieke het gevoel dat er een stukje persoonlijkheid wordt vrijgegeven als iemand haar bij haar voornaam noemt. Dat laat wel zien hoe de studenten op een persoonlijke manier met elkaar omgaan. ‘Ik vind dat fijn, omdat ik zie dat de studenten dat aankunnen. Op de middelbare school had ik soms het gevoel dat ik meer politieagent was dan docent.’’ Marieke vindt dit laagdrempeliger. Dit voelt laagdrempeliger en ik denk dat als loopbaanbegeleider hierdoor studenten mij eerder vertrouwen.” 

“MBO’ers zijn nodig”

Tijdens het inwerken van Marieke op het ROC vertelde de directeur iets over MBO’ers dat Marieke sterk is bijgebleven. “Hij zei; alles wat je hier nu direct om je heen ziet; de wanden, de deuren, de posters die je ziet is door een MBO’er in elkaar gezet.’’ Volgens de directeur is het belangrijk om MBO’ers te hebben. Marieke denkt dat dit begint bij de ouders. ‘’Er is een soort cultuur in Nederland waarbij het een ideaal is als je havo niveau of hoger haalt op de middelbare school.’’

Marieke is avontuurlijker dan je denkt

Ik ben een avontuurlijk mens, ik heb veel gelift en gereisd. Het leukste vind ik om verhalen van mensen te horen, bijvoorbeeld bij het liften.’’ Marieke stapte vaak de auto in bij iemand met een gek beroep of een rare hobby. “Het leukste aan liften vind ik dat de reis al vanaf het begin een avontuur is, je weet niet hoe het zal eindigen of waar je precies zal belanden.’’ De laatste tijd houdt Marieke zich bezig met het leren van Hebreeuws. “Ik heb niet perse een concreet doel dat ik hiermee wil bereiken, ik vind het gewoon een hele mooie taal. Het zal natuurlijk wel van pas komen tijdens mijn toekomstige reizen naar Israël, ik vind dat een ontzettend mooi land.”

Elke week vraagt de docent van de week een vraag aan de volgende docent. Vorige week vroeg Jelmer: Met wie zou je wel eens een beschuitje willen eten?

“Ik zou wel eens een beschuitje willen eten met de hoofdrolspeler van de serie Outlander, Sam Heughan.” Waarom? Zijn Ierse accent, grote spieren en omdat hij echt een typische held is op het witte paard.”

Marieke’s vraag voor de volgende docent van de week: wat is de mooiste documentaire die je ooit hebt gezien en waarom?

 

Terugkoppeling