Search for content, post, videos

Een merkwaardige deal

Een merkwaardige deal

Fernando Cantalapiedra is een grote speler in de Colombiaanse onderwereld. Hij staat bekend als drugsdealer, gangster, seriemoordenaar en dierenliefhebber. Deze status is in heel Colombia bekend. Daarom besloot Fernando toen hij 18 was te vluchten naar Nederland. Hij ging Mediaredactie studeren aan het ROC. Hier leerde hij onder andere creatief schrijven van Guus. Guus is echter zijn uitmuntende leerling vergeten omdat Fernando een keer een Colombiaans middeltje in zijn drankje heeft gedaan. Hierdoor weet hij niet meer van het bestaan van Fernando.

Voordat Fernando op pad gaat wilt hij zich goed voorbereiden. Hij maakt een uitvoeringsvoorstel. Daar mag een debriefing van de opdracht uiteraard niet aan ontbreken. Daarbij maakt hij een globale, realistische planning waarin deadline en onvoorziene factoren worden meegenomen, inclusief een plan B voor eventuele calamiteiten. Hij maakt ook een packlist met wapens die hij mee moet nemen. Tevens neemt de voormalige uitmuntende leerling van de opleiding Mediaredactie in zijn uitvoeringsvoorstel mee waar Patrick woont, middels deskresearch. Daarnaast onderzoekt Fernando grondig dat de vrouw van Patrick in de middag rond 16:00 zijn huis verlaat om boodschappen te doen.

 Nadat hij zijn diploma heeft gehaald besloot Fernando weer verder te gaan in het criminele circuit. Fernando bracht zijn wijsheden die hij van Guus had geleerd over aan zijn drugsbende. In Colombia staat hij bekend als “Gustavo”. Op een dag nam iemand genaamd  James contact met Fernando op. James had ruzie met een zekere Nederlandse Patrick Maloney. James en Patrick gingen namelijk op een dag uit in Amsterdam. Patrick stootte toen het drankje van James om. Hier was James furieus over omdat hij het zonde vond van het bier. Om deze reden wilt James dat Fernando hem per direct moet uitschakelen. Er staat een beloning van honderd biljoen euro op Fernando te wachten als hij de opdracht van James kan voltooien.

Daar staat Fernando dan. Vlakbij het huis van Patrick Maloney in Nederland. Fernando bevindt zich achter een boom. Hij ziet met zijn haviksogen dat Mrs Maloney het huis verlaat. Al het werk voor zijn uitvoeringsvoorstel is dus niet voor niets geweest. Als Mrs Maloney weg is gaat Fernando met een kleine versnelling richting de voordeur. Hij weet de voordeur met een paperclip te openen. Zo doet de packlist in het uitvoeringsvoorstel ook loon na werken. Als hij de deur geopend heeft ziet hij Patrick meteen al staan. Met hoge snelheid pakt Fernando zijn Raygun. Hij zegt tegen Patrick: “Handen omhoog of ik schiet!” Dit zei hij in foutloos Nederlands omdat hij in het eerste jaar van de opleiding Mediaredactie ook Nederlands kreeg van Guus. Patrick krijgt niet eens de kans van Fernando om zijn handen omhoog te doen. Fernando maakt een headshot op Patrick. Het schot wordt Patrick fataal. Hij zakt naar beneden en hij is dood. Niemand heeft het gehoord omdat Fernando een silencer op zijn gun heeft. Fernando gaat ongezien weer weg omdat hij sneller is dan Usain Bolt op speed. Opnieuw staat hij achter de boom. Hij ziet Mrs Maloney wederkeren in huize Maloney. Mrs Maloney ziet haar man op de grond liggen. Ze raakt in paniek en gaat bij hem liggen.

Op het moment dat Fernando zijn kans schoon ziet gaat hij langzaam maar zeker weg van het plaats delict. Hij ziet dat Mrs Maloney te veel in paniek is om nog enigszins op te letten. Ergens vindt Fernando het ook wel zielig voor haar. Maar het is nou eenmaal ‘’part of the job’’.

Fernando loopt te straat uit. In de verte ziet hij een man met een mysterieuze uitstraling. Hij is volledig in het zwart gekleed. Hij draagt ook een zwarte hoed. Ook draagt hij een hele lange jas waardoor je zijn gezicht amper kan zien. Fernando en de mysterieuze man lopen elkaar tegemoet. De mysterieuze man geeft Fernando een knikje. Fernando knikt terug. De mannen passeren elkaar. Het hoofd van Fernando zit vol met gedachtes. Kent deze man mij? En waarom knikt hij naar mee? Heeft hij misschien gezien wat er allemaal gebeurd is?

In de verte ziet Fernando een taxi staan. Hij kan wel een taxi gebruiken om naar Schiphol te gaan. Hij wil terug naar Colombia om het zaakje met James af te ronden. Fernando heeft zijn opdracht vervuld dus James heeft zich aan de belofte te houden. Fernando stevent steeds dichterbij de taxi. Hij zwaait even naar de taxichauffeur en doet vervolgens de deur open. Hij gaat achterin zitten. “Naar Schiphol graag en als het kan met een beetje tempo”, roept Fernando naar de taxichauffeur. De taxichauffeur zegt niks, maar Fernando kan een klein knikje van hem bespeuren. Met een rotgang gaat de taxichauffeur richting Schiphol.

Eenmaal aangekomen op Schiphol rekent Fernando af met 500 euro. Dat is veel meer dan het bedrag wat hij hoefde te betalen, maar hij had alleen briefjes van 500 euro contant bij zich. Hij wilt niet pinnen omdat mensen dan wellicht kunnen zien dat hij in Nederland is geweest. “Hou het wisselgeld maar”, zegt Fernando tegen de taxichauffeur. Het kan hem geen hol schelen hoeveel de rit echt heeft gekost, want er staat toch een collosale beloning op hem te wachten. Hij gaat met het vliegtuig naar Bogota Airport

Als Fernando is aangekomen op Bogota Airport zoekt hij de eerste de beste taxi op. Hij meldt aan de taxichauffeur waar hij moet zijn. Hij geeft het adres van het huis van James. Dit keer hoeft de taxichauffeur zich niet te haasten van Fernando. Onderweg naar het huis van James fantaseert Fernando al over wat hij met al dat geld gaat doen. Hij kan in zijn tuin nog wel een paar alpaca’s gebruiken. Dat vindt hij leuke beestjes. Ook kan hij altijd wat strippers in huis gebruiken. “Dat kom ik in ieder geval niet te kort”, denkt Fernando. Ook een jacht kan Fernando wel aardig bekoren. Kan hij ook meteen zijn strippers meenemen en samen genieten van een tochtje op zee.

De taxichauffeur probeerde de hele tijd een gesprek aan te knopen met Fernando, maar Fernando was zo erg met zijn gedachten ergens anders dat hij het helemaal niet door had. Fernando schrikt zich een sombrero als de taxichauffeur aan hem vraagt: “Zijn we er al bijna?” Fernando kijkt om zich heen. Uit zijn uiterste rechterooghoek ziet hij het huis van James. “Ja we zijn er”, zegt Fernando ietwat geschrokken. Fernando haalt opnieuw een briefje van 500 euro uit zijn achterzak. “Hou het wisselgeld maar” , zegt Fernando. Net als hij deed bij de taxichauffeur in Nederland. Nu denkt de taxichauffeur al helemaal dat Fernando een mafklapper is. Fernando stapt uit de taxi.

Fernando belt aan bij James. James heeft de deur nog maar net open gedaan of hij vraagt al: “Is het gelukt?” Fernando knikt. Er komt een oerkreet bij James op. Hij is als een kind zo blij met het feit dat Patrick dood is. Hij geeft Fernando een knuffel. Fernando wordt daar een beetje ongemakkelijk van. “Kom mee, dan zal ik jouw beloning geven”. Fernando volgt James richting de werkkamer van James.

James opent de deur en hij houdt de deur open voor Fernando. Tot de grote schrik van Fernando knalt James de deur tegen hem aan. Heel kort na die klap met de deur geeft James nog een extra stoot met zijn vuist. Fernando kan amper meer reageren. Binnen de kortste keren heeft James hem al in de houtgreep op de grond. “Na Patrick is het nu helaas jouw beurt om te sterven”, schreeuwt James. Fernando kan geen kant op. Dan horen de beide heren plotseling het geluid van brekend glas. James besluit Fernando in de houtgreep te houden in de hoop dat er gewoon een glaasje is gevallen.

Echter komt er uit het niets een man de gang in lopen op volle snelheid. Hij was door het raam heen gesprongen. James wilt reageren, maar hij is al te laat. De man pakt zijn mes en steekt James door zijn hoofd. Dit blijkt James fataal. Hij gaat gestrekt op de grond met het mes van de man door zijn hoofd. James is dood.

Fernando moet even bijkomen van wat er zojuist allemaal gebeurd is. Hij werpt eens een blik op de man. Hij ziet dat het dezelfde man is als wie hij tegenkwam in Nederland. De man met de mysterieuze zwarte kleding. De man komt naar Fernando toe en trekt zijn lange jas uit en doet zijn hoed af. Fernando kijkt hem met stijgende verbazing aan. “Guus?” Roept hij.

“Inderdaad”, zegt Guus. “Ik ben het.” “Maar hoe kan dit, ik had een middel in jouw drankje gedaan waardoor je mij al lang vergeten hoorde te zijn” Zegt Fernando met verbazing. “In de loop der tijd kon ik me weer steeds meer over jou herinneren.” Zegt Guus. “Even iets anders, ik weet dat je door mijn creatief schrijven lessen een enorme fantasie hebt gecreëerd, maar dacht je nou werkelijk dat je na de moord op Patrick honderd biljoen euro zou krijgen?”

Fernando voelt zich nu even heel dom. Hoe kon hij dit geloven? Dan vraagt hij aan Guus: “Hoe weet je hier allemaal van?”. “Daar kan ik helaas niet te veel over zeggen,” antwoordt Guus. “Ik heb iedereen wijsgemaakt dat ik naar het Eurovisie Songfestival ging om jou te beschermen” vervolgt hij. “Ik zag al van ver aankomen dat James dit zou doen. In de buurt van het huis van Patrick Maloney wachtte ik de situatie eerst af. Ik had er wel vertrouwen in dat je hem zou vermoorden. Ik vond Patrick ook een geweldige klootzak. Hij zei laatst nog dat Duncan niet goed kon zingen. Om te checken of het gelukt was liep ik je even tegemoet. Ik kon aan je gezicht aflezen dat het gelukt was. Doordat ik ervaring op heb gedaan met het geven van lessen Loopbaanbegeleiding kan ik steeds beter mensen lezen. Vervolgens had ik jou al die tijd achtervolgd. Ik ben blij dat je het niet door had. En zo geschiedde.”

Er komt een zucht van opluchting op bij Fernando. “Ik weet echt niet hoe ik je moet bedanken” Zegt Fernando. “Ik ben blij dat alles is goed gekomen, je hebt mijn leven gered.”

Terugkoppeling